Verlies de maat niet!
NL FR
Om een defibrillator toe te voegen, mailt u de exacte locatie (adres of coördinaten) naar info@mijnhartritme.be.
Met dank aan de FOD volksgezondheid, veiligheid van de voedselketen en leefmilieu.
= AED

Bij een hartstilstand is een snelle reactie de sleutel tot het overleven en een goed herstel achteraf. Hoe langer het slachtoffer zonder hulp blijft, hoe groter de kans op blijvende schade en overlijden. Bij elke minuut die voorbijgaat zonder hartmassage of externe schok om het hart terug op te starten, daalt de overlevingskans met 10% en wanneer het slachtoffer geen hulp krijgt binnen de eerste 4 tot 6 minuten na de hartstilstand, is de kans op overlijden 90 à 95%. Elke seconde is dus van belang! Vergeet niet dat wanneer u niets doet, het slachtoffer bijna altijd zal sterven. Wanneer hartstilstand u overkomt, is uw beste kans op overleven niet de topdokter in het ziekenhuis maar de personen rondom u. Durf te helpen!

Wanneer iemand getroffen wordt door een hartstilstand waarschuwt u eerst de hulpdiensten. Kenmerkend voor hartstilstand zijn verlies van bewustzijn, niet meer ademhalen en geen polsslag meer hebben. U belt het Europese noodnummer 112. Als u niet weet hoe u hartmassage moet toedienen, zullen zij u meer uitleg verschaffen via de telefoon en kunt u het slachtoffer bijstaan tot de hulpdiensten arriveren.

Eenmaal de hulpdiensten verwittigd zijn, is het van levensbelang om onmiddellijk over te gaan tot hartmassage. Vraag indien mogelijk aan een omstaander om op zoek te gaan naar een automatische externe defibrillator (AED). Als u geen opleiding gevolgd hebt om te reanimeren, gaat u als volgt te werk:

Draag steeds een mondmasker wanneer u zich vlak bij het slachtoffer bevindt. Plaats een mondmasker of doek over de mond van het slachtoffer, om zo elke besmetting te vermijden. Indien persoonlijke beschermingsmiddelen (PPE) worden aangeboden, wordt aanbevolen deze te dragen (FFP2-masker, handschoenen en oogbescherming).

Plaats beide handen boven op elkaar op de borst van het slachtoffer en begin met het geven van borstcompressies van zo’n 5 à 6 centimeter diep, aan een tempo van 100 tot 120 per minuut. Blijf dit doen tot de hulpdiensten arriveren.

Door de huidige Covid-19-pandemie is mond-op-mondbeademing niet aangewezen, behalve voor personen uit hetzelfde huishouden.

Indien het mogelijk is om de beademing van een slachtoffer correct uit te voeren en indien u uit hetzelfde huishouden komt, is het aangeraden om 30 hartmassages af te wisselen met 2 beademingen.
 

Bewusteloos en geen ademhaling
Bel de hulpdiensten op het nummer 112
Geef 100 tot 120 borstcompressies per minuut
Indien u uit hetzelfde huishouden komt en u dit correct kan uitvoeren, geef dan 2 beademingen na elke 30 borstcompressies
Ga door met reanimeren en geef 100 tot 120 borstcompressie per minuut
(indien u uit hetzelfde huishouden komt, wisselt u elke 30 compressies af met 2 beademingen)
Start de defibrillator op zodra hij arriveert en volg de instructies
Zodra de hulpdiensten gearriveerd zijn: ontsmet uw lichaam en neem contact op met uw arts
Bron:
http://ercguidelines.elsevierresource.com/european-resuscitation-council-guidelines-resuscitation-2015-section-1-executive-summary#AdultBLSsequence
Ligue Francophone Belge de Sauvetage, volgens de ERC-richtlijnen van 24/04/2020

Wanneer er een automatische externe defibrillator (AED) ter beschikking is, gebruik hem dan. Dit is zeer eenvoudig en kan het leven van het slachtoffer in veel gevallen redden. Het toestel geeft u gesproken instructies. Anders bevat het duidelijke aanwijzingen over hoe het gebruikt dient te worden.


Let er op dat de omgeving van het slachtoffer droog is voor u de AED in werking stelt. Water is namelijk een goede geleider en wanneer u het toestel in het water plaatst of het slachtoffer in een plas ligt, kan dit gevaarlijk zijn.
 

Spendeer daarnaast zo weinig mogelijk tijd aan het vasthechten van de AED aan het slachtoffer, om de hartmassage zo kort mogelijk te onderbreken. Als er meerdere personen aanwezig zijn, werk dan samen waarbij een iemand de defibrillator zoekt en bedient terwijl de andere blijft reanimeren. Indien het slachtoffer een schok moet krijgen, zal het toestel dit automatisch doen, of u aangeven om het te doen.

De hulpdiensten van de noodcentrale kunnen u helpen bij het lokaliseren van een AED. Een lijst met de in uw buurt beschikbare defibrillatoren vindt u via deze link. Neem zeker eens een kijkje om te weten waar er één in uw buurt te vinden is.

Een initiatief van

Sponsors

Om een defibrillator toe te voegen, mailt u de exacte locatie (adres of coördinaten) naar info@mijnhartritme.be.
Met dank aan de FOD volksgezondheid, veiligheid van de voedselketen en leefmilieu.
= AED